Göynük Hakkında

Göynük İlçesinin  Tarihi Roma, Bizans ve Anadolu tarihi ile iç içedir. Roma Askeri yolunun Dadastan adı ile Bilinen ve şimdiki adıyla GÖYNÜK olan ilçemizden geçtiği tarih kitaplarında ifade edilmektedir. GÖYNÜK’ün Bilinen en eski adı Koinon Gallicanon’dur. İlçenin Susuz, Kilciler, Narzanlar, Boyacılar köylerinde ve bu köylerin civarlarında bizans devrine ait yazı taşları bulunmaktadır. Ayrıca Kilciler köyünde birde kilise kalıntısı bulunmaktadır.
Anadolu Selçuklu devleti yıkıldığı zaman kurulan beylikler arasında olan Umurbey han beyliğinin merkezi GÖYNÜK’tür. Bizanslılarla yapılan çarpışmalarla Osmanlılar Umurbey han elinden GÖYNÜK’ü almıştır. Osmanlının ilk kuruluş dönemlerinde Orhan Gazinin Oğlu, Gazi Süleyman Paşa Göynük’e yerleşerek burada Kendi adı ile anılan Muhteşem bir cami ve birde Hamam (1331-1335) Yaptırmıştır. Osmanlının kuruluş dönemi mimari eseri olan Bu muhteşem cami ve Hamam Halen Kullanılmaktadır.

İstanbul’un ikinci defa kuşatılmasından sonra Bizans İmparatoru Yuannis ile anlaşan Yıldırım Beyazıt Göynük, dolaylarından bir kısım ahaliyi İstanbulda kurulacak islam Mahallesi için İstanbul’a yerleştirmiştir. Ancak yapılan anlaşma bozulunca Göynüklüler İstanbuldan ayrılarak Tekirdağ’da GÖYNÜK’lü köyünü kurmuşlardır.

1453 yılında İstanbul’un Fethinde, Fatih Sultan Mehmet Han Hz’nin Hocası AKŞEMSEDDİN Hz’leri olup Fetihte Büyük katkısının olduğu da tarihe geçmiştir.Bu Büyük Veli AKŞEMSEDDİN Hz’leri Eyüp Sultan Hz’nin Kabrini bulmuş ve Pastörden asırlarca önce Mikrobu keşfetmiştir.Fetihten Sonra Devlet İşlerinden elini Çeken Akşemseddin Hz’leri Göynük’e yerleşerek 15 yıl burada yaşamış ve Göynük’te vefat etmiştir. Bu Büyük Zat’ın Türbesi GÖYNÜK’dedir.Bununla birlikte Büyük Velilerden Debbağ dede Hazretleri ve Ömer Sikkin Hz’nin Türbeleri de GÖYNÜK’te bulunmaktadır.

Cumhuriyet Döneminde idari Teşkilat yeniden Kurulduğundan, Bolu Vilayet olmuş, Göynük, Düzce,Gerede ve Mudurnu Bolu’nun ilk kazalarını oluşturmuşlardır. Halen GÖYNÜK Bolu’ya Bağlı bir İlçedir. 1923’de ilçenin İlk Kaymakamı Hurşit Bey olup bu dönemde Kurtuluş Zaferi anısına İlçenin Hakim tepesine Zafer Kulesi İnşaa Edilmiştir. Halen bu kule tarihi anıtsal yapı olarak korunmaktadır.

Her yıl Mayıs ayının Son Pazar günü İlçede Akşemseddin’i anma Şenlikleri yemekli olarak yapılmaktadır.
GÖYNÜK, Kültürü, Tarihi, Tabiatı, Maneviyatı ve gezilip görülmeye değer birçok zenginlikleri ile tarihi atmosferinde sizleri yaşatabilecek ender bir Anadolu Şehri olması özelliği ile tüm insanlığı beklemektedir.

Sanal Turla Göynük'ü gezmek için tıklayın
Sitede kullanılan tüm içerik Akşemseddin Hazretleri Vakfı'na aittir. İzinsiz kopyalanamaz.